Zeka ve Akıl Oyunları


Zeka ve Akıl Oyunları
Zekâ ve Akıl Oyunları, son dönemlerde ülkemizde anne ve babaların çocuklarının gelişimi ve algılarının artması için sıklıkla başvurduğu kurslardan, eğitimlerden bir tanesidir.  Peki bu kurs ve eğitim gerçekten çocuğumuza faydalı mı? Yoksa buda çoğu şeyde olduğu gibi gözümüzden bile sakındığımız yavrularımızı ve bizleri istismar etmek için uydurulmuş safsatadan ibaret bir şey mi?
Çoğu anne be babaya sorsak zekâ oyunu, akıl oyunu deyince aklınıza ne geliyor? Satranç, bulmaca, su doku, lego vb. şeylerin söylendiğini duyar gibiyim. Hâlbuki işin aslı bu kadar basit değil. Tüm dünyada üniversitelerde bu konuya ilişkin kafa yorulmuş, beynin hangi bölgesi nasıl ve neyle çalıştırılabileceği hakkında araştırmalar yapılmış ve bu oyunların faydalı olduğu anlaşılmıştır. Uzun yıllardan beri batı ülkelerinde söz konusu Zekâ ve Akıl Oyunları dersleri verilmektedir. Bizde ise ilk defa 2012-2013 eğitim ve öğretim yılında MEB'in 4+4+4 eğitim sistemine geçmesi ile seçmeli olarak "Zekâ ve Akıl Oyunları" derslerine başlanmıştır.
Peki, bu Zekâ ve Akıl Oyunları çocuklarımızın hangi özellik ve becerilerini geliştiriyor?
Öncelikle bu konuda çocuklarımızın zekâ ve IQ seviyesini artırdığına dair birçok deney ve araştırma mevcut olup, bunlardan en meşhuru Dr.Bunge tarafından yapılandır. Bu araştırmada 8-10 hafta  ve haftada 2-3 kez düzenli olarak bu oyunları oynayan çocuklarda yaklaşık 13 puan IQ artışı gözlendiği tespit edilmiştir.
Ayrıca, bu sayede; çocuklarımızın bizim yaratıcılık, planlama, uzaysal düşünme, mantık yürütme, mantıksal bütünleme, strateji geliştirme, simetri, hızlı düşünme, hafızada tutma, tahmin, dikkat toplama, konsantrasyon, şekilleri ve nesneleri tanıma, soyut ve somut düşünebilme yeteneklerinin geliştiği tespit edilmiştir.
Tüm bu faydalarını öğrendikten sonra bize düşen görev; çocuklarımızın daima en iyisini yapabilen, başarabilen ve üretebilen kişiler olması için bu eğitimi ve kursu verebilmektir. 
Ben kendim öğretmen olmam nedeniyle, çocuğuma bu eğitimi kendim vermek istiyorum. Bu nedenle bu eğitimi işin ehli kurum ve kuruluşlar vasıtasıyla üniversite onaylı sertifika alarak öğrendim. Sizlerde dilerseniz bu eğitimi kendiniz öğrenerek verebilir yahut bir kurs veya eğitmen yardımı ile de çocuğunuza öğretebilirsiniz.
Sevgili Bebek Anası okuyucuları, burada hepimizin dikkat etmesi gereken şey, bu işi gerçekten ehil kurum ve kuruluşlardan öğrenmek veya çocuğumuza öğretmek olduğunu düşünüyorum. 

Öğrencilerim ile yapmış olduğum etkinliği izleyebilirsiniz. Göreceksiniz çocuklarımız eğlenirken öğrenecek ve gelişecekler.

Zeka Oyunları-Soma Küpü-1



Zeka Oyunları- Soma Küpü-2




0 yorum:

Yorum Gönder

Bumerang - Yazarkafe

Download

Bumerang - Yazarkafe

Blockquote