İshal Çocuklar Nasıl Beslenmelidir?

Kaynatılmış soğutulmuş 1 litre su (5 su bardağı) içine iki çorba kaşığı şeker, bir çay kaşığı tuz, bir tatlı kaşığı karbonat koyularak hazırlanır.
ilk önce yarım çay bardağı yavaş yavaş içirilir, belirli aralıklarla devamlı  çocuk aldığı kadar verilir. İki gün içinde % 90 netice alınır. Solüsyonun yanında meyve suları, ayran, çay, pirinç suyu gibi içecekler de ilave edilir. Bu şekilde:
Kaybedilen su ve madensel tuzlar yerine konarak vücudun normal yaşama işlevleri devam ettirilir.
Hastanın kaybettiği su yerine konduktan sonra, sulandırılmış inek sütü, meyve suları, ayran ve sulu çorbalar ilave olarak kullanılır.
Hasta çocuğa verilen sıvılar yeterli olmazsa, ishali geçmiş bile olsa,serum suyu ve sulu gıdalar verilmeye devam edilir. Şayet göz kapaklarında elde ve ayaklarda şişlikler ortaya çıkarsa, verilen sıvı miktarı azaltılmalıdır.

Süt: İshalde kaybedilen su telafi edildikten sonra, çocuklara yağsız süt, süt mamulleri ve anne sütü muntazaman verilebilir.
Yoğurt ve Ayran: Yoğurt ishal sırasında verilebilen en iyi besinlerden biridir. Önce ayran şeklinde verilerek su ihtiyacının bir kısmının karşılamasında büyük yardımcı olur. Yalnız yoğurtun yağsız olması, ekşi olmaması ve taze olması gereklidir.
Ayran içine çok az tuz katılabilir. Çok az da % 5’i geçmemek kaydıyla şeker konabilir.
Yoğurdun ishali geçirme etkisinin yanında, mikrop öldürücü tesirinin de olduğu anlaşılmıştır. Yapılan çalışmalarda kolera ve bazı ishal sebebi olan mikropların yoğurt içinde öldüğü görülür.
Pirinç Suyu: Son zamanlarda yapılan çalışmalarda pirinç suyunun ishal tedavisinde oldukça yarar sağladığı anlaşılmıştır. 1 litre suya 2 çorba kaşığı (yaklaşık 30 gram kadar) pirinç konur. Yarım saat kadar kaynatıldıktan sonra tel süzgeçten yedirilerek geçirilir. İçine bir kahve kaşığı tuz, bir kahve kaşığı karbonat, az da şeker ilave edilerek kullanıldığında, ishalde çok iyi neticeler alınır. Aynı şekilde pirinç unu kullanılarak yapılan muhallebi ile istenen neticeye ulaşmak mümkündür.
Çay: 100 gram kapasiteli bir bardağa hazırlanmış açık çaya, % 5 şeker konur. Çay içinde bulunan maddelerin ishali durdurucu ve kaybedilen su­yun birazının karşılanmasının yanında, az da olsa idrar söktürücü etkisinin de hesaba katılması gereklidir.
Meyve Suları: Meyve sularının ishal tedavisinde su ve mineral ihtiyacının giderilmesinde büyük faydaları vardır.
Ayrıca nane, limon ve ıhlamurun, içerdikleri maddelerin tesiriyle ishal dindirici ve hazım kanalını rahatlatıcı etkilerinden faydalanılır.
Bunlardan başka adaçayı da halkımız tarafından kullanılmaktadır. İshalde nane ve ıhlamur gi­bi etkisi vardır.
İshalde Kullanılan Diğer Maddeler: İshal durumlarında halk arasında ayva yaprağı suyu, pirinç lapası, nar çiçeği, keçiboynuzu, haşlanmış patates, kızılcık suyu veya marmelatı, havuç suyu veya püresi ve baklagiller kullanılabilir.
Meyvelerden bilhassa nekahat dönemlerinde koruyucu olarak çok faydalanılır. Bunlardan mevsimlerine göre elma, muz çok yararlıdır. Erik, kayısı, üzüm, karpuz, kavun ise ters etki ederek bağırsak hareketlerini hızlandırır ve kakayı yumuşatır.
İshal sırasında yağlı yemeklerden kaçınmalıdır. Proteinli gıdalardan bol bol yemelidir. Yağsız et, tavuk eti, peynir, yumurta çok olmamak kay- dıyla ishal nekahethane ve diyetinde yer alabilirler. Çocuklarda genellikle iştahsızlık olduğundan, gıdalar sık sık azar azar verilmelidir.
Kusma, karın kasları ve midenin kasılması neticesi, bütün mide içeriğinin hızla yemek borusuna atılmasıyla oluşur. Kusma, beyindeki kusma merkezinin uyarılması neticesi ortaya çıkar. Kus­ma, bir hastalık değildir. Ama mutlaka bir hastalığın ve bozukluğun eşliğindedir.
Çocuk ne kadar küçükse o kadar kolay kusabi­lir. Süt çocukluğu çağındaki kusmalar, emerken yutulan hava ve gazın çıkarılmasından meydana gelirler ve pek önemli değildirler.
Şiddetli ve fışkırır tarzda olan kusmalar çok önemlidir. Ciddi bir hastalığın belirtisi olabilirler.
Uzun devam eden kusmalar, beslenmeyi ters yönde etkiler ve gelişme durur. Vücudun su ve mineral düzeni bozulur. Yorgunluk, halsizlik, cilt­te kuruma ve buruşma görülür. Bu durum küçük çocuklarda daha ciddidir. Yüzün rengi solar, göz çukura kaçar, solunumu sıklaşırsa, derhal doktor kontrolünde tedavi gerekir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Bumerang - Yazarkafe

Download

Bumerang - Yazarkafe

Blockquote